Istoria ochelarilor de soare

Ochelarii de soare: cine i-a inventat, de ce si cum au devenit un accesoriu aproape nelipsit in garderoba noastra de zi cu zi!

Legenda spune ca egiptenii au folosit primii ochelarii de soare. Se spune ca un trib, numit Sonolian, a prins in niste rame de lemn cateva spice de grau, uscate, batute cu maiul si cu iscusinta montate. Ii aparau de soare, dar nu in acelasi sens in care o fac lentilele noastre de sticla sau plastic.
A doua mentionare istorica a ochelarilor de soare este in timpul Procesului Vrajitoriei din Salem, in 1692. Salem Times din 18 august 1692 scria ca Hazel Bones a purtat in timpul audierilor „o pereche de lentile ovale, negre, care-i acopereau ochii. Acest fapt sugera ca avea o relatie stransa cu diavolul”. Un martor a marturisit ca „din fiecare lentila, la un moment dat, au zburat lilieci”.
Eschimosii par a fi „vinovati” de urmatoarea aparitie in istorie a ochelarilor de soare. In timpul expeditiilor sale in trecatoarea Nord-Vestica, in 1853, exploratorul polar Robert J. Le Mesurier McClure a descoperit un aparat din bucati de lemn cu mici fante in ele. In jurul sau, el mentioneaza ca eschimosii purtau aceste aparate pentru protectie impotriva luminii ghetii si a zapezii.
In jurul anului 1752, designerul James Ayscough a inventat ochelarii cu doua randuri de balamale: un rand sustinea lentilele transparente, iar al doilea pe cele colorate intr-o nuanta mai inchisa. Ayscough credea ca lentilele transparente ofereau prea multa lumina si erau daunatoare pentru ochi. El a fost primul care a sugerat folosirea culorilor verde sau albastru pentru lentile. Ochelarii conceputi de el au fost primii care semanau cu ochelarii de soare folositi astazi, dar nu erau conceputi pentru a apara ochii de soare, ci pentru a corecta anumite probleme de vedere.
In 1929 Sam Foster a vandut prima pereche de ochelari de soare Foster Grants la Woolworth, pe aleea comerciala din Atlantic City. In 1919, Foster si-a infiintat propria companie care producea ochelari de soare.

Dupa aceasta data, ochelarii de soare au intrat in moda, desi s-au lansat cu adevarat la scara larga in anii 30. In 1929 a fost patentata inventia lui Edwin H. Land care folosea un filtru polarizat asemanator celofanului. Celuloidul polarizat a devenit un element de baza al lentilelor de soare, pentru ca reducea stralucirea soarelui.
In 1932, Land impreuna cu un profesor de fizica de la Universitatea Harvard a infiintat Laboratoarele Land Wheelwright la Boston. Aici au inceput sa fie executate diverse filtre pentru ochelarii de soare Polaroid, ochelarii fara reflexie solara pentru farurile automobilelor, ochelari de soare obisnuiti si fotografii stereoscopice – 3D.
In anii 70, cantaretul britanic Elton John a dat o noua valoare ochelarilor de soare, punand accent pe folosirea lor in crearea imaginii sale ca vedeta. In ultimii ani, industria a evoluat, aparand ochelari de soare de interior – tot apanajul vedetelor, in mare parte – si modele asortate diverselor tinute.

 
© copyright Lornion 2006 - powered by Mediaexpert®